Proiectul "Fotbal în școli". Seminar pentru cadrele didactice din Nordul și Sudul Moldovei

19 aug 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal în comun cu Ministerul Educației și Cercetării a desfășurat un nou curs gratuit de instruire pentru cadrele didactice de la instituțiile de învățământ, care doresc să implementeze proiectul ”Fotbal în Școli” pentru anul academic 2022-2023.

Astfel, pe stadionul Zimbru din capitală, au fost instruiți circa 40 de profesori din 23 de instituții noi din regiunea de nord și sud a țării. Seminarul s-a axat pe procesul de implementare a Proiectului Fotbal în Școli prin disciplina educația fizică prin fotbal.

Cu un cuvânt de salut către profesori a venit președintele de onoare al Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu, fostul secretar de stat pe domeniul sportului la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ivan Gheorghiu și managerul proiectului Fotbal în Școli, Diana Bulgaru. Pavel Cebanu a salutat cadrele didactice și le-a încurajat în decizia de a se implica în proiectul Fotbal în Școli.

La începutul cursului toți participanții au primit tradiționalul echipament (tricou si vestă), carnete, pixuri și material didactic.

În cadrul orelor teoretice au fost abordate mai multe subiecte precum:
- Proiectul fotbalistic Grassroots
- Fotbal în Școli 
- Aplicația mobilă FIFA – Fotbal în școli 
- Politica de protecție a copilului 
- Coordonarea și dezvoltarea  
- Jocurile mobile. Jocuri în componență redusă

Un interes special a stârnit aplicația electronică pentru gadgeturi - FIFA Football for Schools, care complimentează proiectul FMF în parteneriat cu UEFA Fotbal în Școli.

De menționat, că la ora teoretică a fost prezent lectorul și doctorul în științe pedagogice, Nicolae Bragarenco, care s-a referit la curriculumul Educație fizică și fotbal și a relatat despre propria experiență în cadrul proiectului.

Lecțiile practice și teoretice au fost predate de instructori și specialiști FMF, manageri regionali de dezvoltare: Vitalie Jurat (regiunea Nord), Vitalie Lungu (regiunea Centru), Serghei Ursul și Iurii Covtun (regiunea Est) și Alexei Gheorghiu (regiunea Sud).

În același timp, profesorii au avut parte de lucru în grup care au avut drept scop aplicarea și practicarea abilităților și cunoștințelor primite în cadrul seminarului de instruire. Ulterior, participanții împreună cu experții FMF au efectuat lecțiile practice, primind diferite sarcini de la mentori. 

Buna desfășurare a evenimentului a fost asigurată de Diana Bulgaru (manager de proiect) și Cristina Braga (manager grassroots FMF) șli de partenerii proiectului Fotbal în Școli: UEFA, FIFA Foundation, MEC, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău, Moldtelecom și Dansicons. 


La final, profesorii au primit certificate de participare, precum și inventar pentru desfășurarea procesului de antrenament: mingi, veste de departajare, jaloane și scară.

FMF a organizat timp de 4 zile (15-18 august) cursurile gratuite de instruire pentru cadrele didactice de la instituțiile de învățământ implicate în proiectul ”Fotbal în Școli”, pentru anul academic 2022-2023.

”Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a sportului numărul 1 printre copiii din Republica Moldova. Inițiat de FMF în colaborare cu Ministerului Educației și Cercetării, proiectul este implementat cu succes în peste 280 de instituții de învățământ din țară. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți la cursurile organizate de Federația Moldovenească de Fotbal.

Prin Strategia de dezvoltare 2020-24, FMF și-a trasat 4 obiective majore cu scopul popularizării fotbalului și pentru dezvoltarea fotbalului de copii și juniori: implementarea jocului în grădinițe, lecțiile de fotbal în școli, crearea claselor specializate de fotbal și a Academiilor de fotbal.